OCT Shenzhen Clubhouse

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Roland Halbe

Photography by Roland Halbe

The clubhouse is located on an island in the center of the OCT harbor lake in Shenzhen, China. The 11,000 m2 (118,400 ft2) facility contains a restaurant, fitness center, and recreational facilities, as well as a small exhibition gallery within its white metal skin. 

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Richard Meier & Partners

Site plan courtesy of architect

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Richard Meier & Partners

West elevation courtesy of architect

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Richard Meier & Partners

East elevation courtesy of architect

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Roland Halbe

Photography by Roland Halbe

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Richard Meier & Partners

Ground floor plan courtesy of architect

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Richard Meier & Partners

Second floor plan courtesy of architect

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Roland Halbe

Photography by Roland Halbe

Below is the architect’s description of the project followed by a comment from Richard Meier:

The geometry of the Clubhouse follows a precise focal point from which “layers” of distinct spaces radiate and terminate in a sweeping curve that is seen from the Cultural and Entertainment Center across the water. At the south end of the island, linked to the Clubhouse by an outdoor pathway and garden, is the structure that houses the Indoor Pool and Fitness Center. The simple geometry of the Fitness Center contrasts with the adjacent Clubhouse in scale and form, providing a balance with the extroverted outline of the Clubhouse and stimulating the dialogue between the two structures.

The meandering paths through the gardens of the Clubhouse evoke a strong sense of the Chinese landscape philosophy. Various vistas, textures, flowers and settings offer an opportunity for solitude, as well as platforms to admire the surrounding views of the water and the harbor entertainment complexes beyond.

The firm’s guiding principles of metal panel and mastery of natural light define the building. The shift of natural light throughout the day animates the interior of the clubhouse revealing different spaces and the crisp surfaces of the OCT Shenzhen Clubhouse. The dramatic planes and natural light shape the space, mark the passage of time and the presence of the sky.

Richard Meier’s comment:

We are very pleased to complete our first project in China and are honored to be part of the architecture that is being developed in Shenzhen. The OCT Clubhouse reflects a unique design while the architectural massing, the subtle folds and the modulated proportions are evocative of the firm’s guiding principles.

We hope that the OCT Clubhouse becomes a destination for public events and recreation, contributing to the success of the OCT Cultural and Entertainment Center.

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Roland Halbe

Photography by Roland Halbe

JA+U : OCT Shenzhen Clubhouse by Richard Meier & Partners © Roland Halbe

Photography by Roland Halbe