A House For Three Sisters

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

Ground floor plan

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

Second floor plan

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

Long section

The 425.7 m2 (4,582 ft2) home for three sisters and their family is composed of three separate units, each containing sufficient amenities for one of the families. The three units and an additional smaller unit are arranged in a windmill formation around a central courtyard.

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

The exterior is clad with specially treated pine. The rustic texture and color help the building blend with the landscape.

The outdoor spaces between the units are enclosed by wooden fences, making the complex look like a collection of agricultural buildings.

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

JA+U : A House for Three Sisters by Blancafort-Reus Arquitectura

Below is the architect’s description:

A long time ago, in a beautiful Portuguese village, we saw a house on whose threshold you could read, “my dream”.It will be anything more inspiring than doing a dream became true?

This project looks for a house integrated in the local landscape and tradition, respectful with the environment and full of corners where enjoy.

So this shelter contains three independent units, three sisters and their families, three houses with good views and orientation, but also certain privacy between them.

Here, the architecture tries to merge itself with the landscape, a grapevines and olive trees valley. 

We use local materials and technology and the global covering is made by a wooden panelling from pressure treated pine, PEFC certified.

We also use strategies to adapt the architecture to the climate in which it is located giving comfort and energy efficiency. The size of the windows in each orientation, the type of glasses, the sun protections, the position of the isolation, the crossed ventilation etc, are thought in order to take advantage of the sun in winter and to protect the temperature inside. Besides we use sun energy to warm water and the rain is stored to water the trees and the vegetable garden.

On the whole, this rural architecture try to collect the popular knowledge and to offer contemporary solutions with ethical and aesthetics coherence, in order to give Irene, Mª Ángeles and Minuca, a place to enjoy the LIVE.

Photography by David Frutos.