V4 House

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27

Drawing courtesy of architect

One rectangular volume contains living / dining below a concrete slab, which spans between a stone wall and the other timber-clad block. North and south walls are glazed and can be slid  open to bridge the lush courtyard garden either side.

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

The more private wing contains the bedrooms and bathrooms within a finely articulated timber cladding. The walls can be opened or closed to the garden depending on the residents’ preference.

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

The exterior staircase – cantilevered from the stone wall – leads up to the concrete rooftop. The roof can be used as an exterior patio.

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

JA+U : V4 House by studio mk27 ©Nelson Kon

The architect describes the project as follows:

With each new project contemporary architecture is forced to optimize spaces and use the maximum of each square meter of the site.  V4 House is a rare anti-example.   Its occupation of the land is very far from the maximum coefficient.  Laws allow for much larger constructions. The solution adopted, however, dialogues with the dimension of the site, formulating an adequate relation between the scale of the construction and the site.

Contrary to the surrounding houses, a garden neighborhood of São Paulo, V4 House is a ground floor and almost disappears when seen from the street. The living room, positioned at the front of the house, is under a delicate beam of exposed concrete.  Two rows of door frames, on both sides of the living room, can be completely retracted, constituting total integration between the front garden, the living room and the back patio. The living room, in this case, shelters from rain and sun, like a large veranda.  And, under the beam, in one of the extremities, there is an open kitchen.  On the ceiling of this volume, a large deck is an empty space that functions as a solarium. This terrace makes almost the entire project like a garden.

The concrete beam appearing from the wooden box, houses the two rooms that face the patio.  In the wooden box from where the concrete beam appears, are the two rooms that face the patio.  The wooded shaded area enables to control the inner temperature and, simultaneously, offers privacy to the environments.  The bathroom of the master bathroom faces a small garden, removed from the rest of the house.The program for the client’s needs and the dimensions of the site made it possible to do an unusual project: an urban ground-floor house. The house ends up, therefore, being very delicately inserted with the surroundings.

Architecture: studio mk27 - marcio kogan + renata furlanetto
Interiors: studio mk27 - diana radomysler
Photographs: nelson kon