London 2012 Olympic Stadium

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous

*Photography by LOCOG

The stadium is located on small peninsula. It is connected to the adjacent Olympic Park and other venues by radiating pedestrian bridges.

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous

*Drawing provided by architect

The stadium’s is primarily supported by a white circular lattice of triangulated tubular steel that crowns its exterior. Internally, a black steel structure supports the spectator seating which can be removed after the games. The remainder of the seating is submerged within the excavated pit that contains the track and sports field.

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous
Unlike its predecessor in Beijing, this Olympic stadium is lean and economical. The approach is not merely a reflection of the austere economic reality England has faced over the last four years. It is a pragmatic response to the highly unique and ephemeral design challenge that the Olympics present: hosting the world’s most famous sporting event, whilst realistically addressing the long-term benefit and viability of the facility.

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous

*Photography provided by London 2012

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous
Flourishes of color are rare, but colored glass balustrades help to guide spectators to their seats.

JA+U : London 2012 Olympic Stadium by Populous
Architect Populous describes the interior color scheme as follows: “The black and white seats provide a neutral backdrop for the interior colour of the spectator facilities and pathways, and the animation that spectators will bring to the event.”