Biomedical Research Centre

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

Inside, the building is a functional rectilinear block with an assembly hall, library and administration on the ground floor and research labs above. The building has large mechanical installations on its roof which produce a profile that the architect likens to a camel’s humps.

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

1F and 2F floor plans (courtesy of the architect)

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

The building’s exterior is is covered by 3 mm-thick perforated triangular aluminium panels, arranged in a tessellated origami pattern. The folded facade screens the glazing along the sides of the building from the sun. 

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

The folds give the 4.5 by .8 meter panels – the architects liken them to leaves – rigidity, eliminating the need for a supporting frame. The cavity between the outer and inner skins helps to buffer the building’s internal temperature.

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

Large black steel i-beams are affixed to the ends and roof of the building, following its profile. The effect is not unlike a heat-sync, although their primary purpose is to absorb sun whilst providing shade, without obstructing views out of the building or into its internal courtyards.

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

From the interior, the folded aluminum panels appear translucent between the zig-zagging folds.

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

JA+U : Biomedical Research Centre by Vaíllo + Irigaray Architects

Vaíllo + Irigaray Architects is based in Pamplona, Spain. 

Photography ©Pegenaute Studio