Video: Teiga da vaut

by Gion A. Caminada

October 2015 issue of a+u is dedicated to works by the Swiss architect Gion A. Caminada whose work has been mostly in Vrin, the Alpine village where he was born and raised. With newly taken photographs, the edition introduces 26 of his works ranging from early works in Vrin to current on-going projects.

Teiga da vaut is a forest hut located in Domat / Ems, Switzerland. The intention of the project was to use as much of the tree as possible. Caminada’s work is deeply engaged with the local timber construction techniques.

Watch the video after the break to find out more on Teiga da vaut.

Read More

Video: Gasthaus am Brunnen

by Gion A. Caminada

October 2015 issue of a+u is dedicated to works by the Swiss architect Gion A. Caminada whose work has been mostly in Vrin, the Alpine village where he was born and raised.

Our team visited Caminada in Vrin to interview him and visit his works. We also photographed most of the works for this issue. Gasthaus am Brunnen in Valendas – a small village near Vrin – is a guesthouse containing a conference hall, restaurant, and guest rooms. It is a reconstruction of an old derelict barn, situated in the center of the village.

Watch the video after the break to find out more on Gasthaus am Brunnen.

Read More

Video: Teshima Art Museum

by Office of Ryue Nishizawa

May 2013 issue of A+U is dedicated to works by Ryue Nishizawa who – together with Kazuyo Sejima – was awarded the Pritzker Prize in 2010.

In 2011, our team and Office of Ryue Nishizawa documented Teshima Art Museum – one of the featured projects in the issue – while it was constructed. The concrete shell slab with freeform curvature – spanning maximum of 60 m (197 ft) – was created without a seam by pouring concrete over the earthen form.

Watch the video after the break to find out more on how this museum was constructed.

Read More

Video: Koyasan Guest House

by Kentaro Takeguchi + Asako Yamamoto / Alphaville Architects

Kyoto-based architects Kentaro Takeguchi and Asako Yamamoto of Alphaville Architects have completed a small guest house for tourists visiting the sacred Koyasan (Mt. Koya) in Wakayama Prefecture, Japan. The 96 m2 (1,033 ft2) building contains bedrooms, capsule-style dormitory rooms, a bar, and lounge. 2 x 4 and 2 x 6 timber frames are exposed inside at varying intervals to act as partitions between the bar, hallway, and lounge.

Watch the video created by Shinkenchiku-sha after the break.

Read More

Video: House T

by Hiroyuki Shinozaki Architects

Walled by neighboring houses in all sides except for a narrow alley leading to the street, architect Hiroyuki Shinozaki designed a house / office with an interior loosely divided by 41.5 cm-wide wall-like columns and beams. Together with catwalks and the beam flanges, the staggered floors can be used not only as a usual floor but also as a desk, bench, or shelf. Our team recently visited and filmed the house. Enjoy the compact, light-filled, residence after the break.

Read More

Video: Water / Cherry

by Kengo Kuma & Associates

Located on a cliff by the ocean, this house by architect Kengo Kuma consists of separate buildings connected by exterior corridor. The pond and the glazed facade of the residence reflect the surroundings and give the impression as if the building is floating. Parts of the facade is clad with 4 cm-wide cedar slats for texture which is the same detail used at Katsura Imperial Villa in Kyoto.

Our team visited the house in Eastern Japan to document the experience moving through the space. Watch the video after the break.

Read More

Uto Elementary School

by Kazuhiro Kojima + Kazuko Akamatsu / CAt

Kazuhiro Kojima and Kazuko Akamatsu designed this new elementary school in Kumamoto so that its interior space can function as part of the exterior environment. The two-story building has L-shaped structural walls which loosely form classrooms and other rooms. When the foldable doors between the RC walls are open, the entire space – including the exterior courtyards and surroundings – is seamlessly connected. The upper level floor is covered with wooden decking so that the students can actively use the exterior space.

The architects won the project through Kumamoto Artpolis competition.