TA-House

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Kubota Architect Atelier

Site plan courtesy of architect

The 199.2 m2 (2,144.2 ft2) house is located in a residential neighborhood in Nishinomiya, a city located between Osaka and Kobe, Japan. The site is situated on a hill, set back from a road to the north. 

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

The home looks southward. The open living area on the second floor frames a panorama of the city and the Seto Inland Sea off in the horizon.

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

The raised site is shared by a seventh-century tomb. Responding to this unique context, architect Katsufumi Kubota employed an abstract form which opens onto this historic ruin surrounded by a timber fence.

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Kubota Architect Atelier

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

The TA-House was conceived as a white sheet, folded over upon itself to partially enclose rooms.

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Kubota Architect Atelier

Ground floor plan courtesy of architect

JA+U : Ta-House by Katsufumi Kubota / Kubota Architect Atelier + Kenji Nawa / Nawakenji-m ©Shinkenchiku-sha

Connected to the living area above by a white steel spiral stair, the ground floor contains private living quarters: a bedroom, bathroom, and study, as well as a garage. Each room frames a view of the city and the adjacent tomb.