Shibuya Hikarie

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium
Built on the site of the former Shibuya Tokyu Bunka Kaikan (culture center), the 34-story building contains shops, offices, event halls, as well as a passageway connecting multiple subway and railway lines.

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium
The building’s diverse program is expressed on the facade design. Each block is separated by a shared lobby or garden.

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium
At the lower levels, shops, restaurants, and galleries are arranged around an “Urban Core”. The core provides circulation between different commuter lines. It also functions as a ventilation route, helping to reduce CO2 emissions by 1,000 ton per year.

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium
On the second level, a pedestrian bridge brings pedestrians directly from Shibuya station. The bridge extends through the center of the building, linking it to Aoyama, another major shopping destination.

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium
But the building is not all shops. A theater, event halls, as well as smaller exhibition spaces are located between the 8th and 16th floor. This replaces the important cultural role of the former building that stood on the site. 38,000 m2 (409,028 ft2) of office space occupies the floors above.

JA+U : Shibuya Hikarie by Nikken Sekkei and Tokyu Architects & Engineers Project Consortium
The southeast facade, where pedestrians walk uphill towards Aoyama, is broken into smaller scale elements.