Renovation Project in Kamakura

JA+U : Renovation Project in Kamakura by Koh Kitayama
This newly renovated music hall and shared house is located on a hilly lot in Kamakura, Kanagawa Prefecture. The building is surrounded by retaining walls on the east and south and elevated 9 meters (29.5 feet) on the west. On the north is the owner’s residence with music studios that the same architect designed four years ago.

JA+U : Renovation Project in Kamakura by Koh Kitayama
Sited in a private lot, the music hall was revealed to the private garden by dismantling the ground floor walls and replacing them with glass. Only the original wooden columns were retained to support the level above.

JA+U : Renovation Project in Kamakura by Koh Kitayama
After removing the walls, the architect created a space for performances or parties. The sunken dark-stained floor and exposed ceiling create an open, 3 meter-high (9.8 feet) stage.

JA+U : Renovation Project in Kamakura by Koh Kitayama
Wooden columns in certain areas, as well as certain elements – the staircase and patterned glass windows – serve as reminders that this is an old house. Exposed wooden cross bracing was added to stabilize the denuded lower portion of the house.

JA+U : Renovation Project in Kamakura by Koh Kitayama

JA+U : Renovation Project in Kamakura by Koh Kitayama
On the upper floor, most of the existing floor plan and exterior fenestrations were retained as the living quarters: four bedrooms, a small kitchen, and bathroom. 

Architecture WORKSHOP – led by Koh Kitayama – is a Tokyo-based architecture office. Some of their works such as Yotsuya Apartments, OTM, and Yutenji Apartments have been featured in our magazines.