Poroscape

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Kim Jae kyeong

@Kim Jae kyeong

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Kim Jae kyeong

@Kim Jae kyeong

The three-story retail building is located on a popular shopping street in Seoul. The texture of the facade gives a unique facelift to this otherwise mundane concrete building.

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Park Jong min

@Park Jong min

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic ©Younghan Chung

First floor plan courtesy of architect

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Park Jong min

@Park Jong min

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic ©Younghan Chung

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic ©Younghan Chung

Detail elevation and plan courtesy of architect

The three levels of transparency – 0%, 50%, and 100% – are created by shifting the density of stacked and staggered bricks. Architect Younghan Chung created permeable areas of brise soleil in a module of 1.8 meters (5.9 feet) square. These behave like windows to expose light and activity inside the building to passersby.

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Kim Jae kyeong

@Kim Jae kyeong

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Park Jong min

@Park Jong min

Inside the store, staggered patterns, similar to those on the facade, are repeated, albeit using different materials and techniques.

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Park Jong min

@Park Jong min

JA+U : Poroscape by Younghan Chung + studio Archiholic @Park Jong min

@Park Jong min