House in Ovar

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

JA+U Ovar House by Paula Santos

Site plan courtesy of architect

Located on the south end of an elongated site in Ovar, Portugal, the house is composed of three rectangular volumes, spread out flat, partly in order to distribute the load on a sandy site. 

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

JA+U Ovar House by Paula Santos

Ground floor plan courtesy of architect

JA+U Ovar House by Paula Santos

Section courtesy of architect

Important rooms, such as the indoor swimming pool and painting studio, are expressed as taller volumes with tapered concrete roofs. Some of these taller spaces have skylights while others contain an upper level.

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

Parts of the home extend to protect patios accessible from multiple rooms. The sloped roofs help bring light onto the narrow patios.

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

JA+U : Ovar House by Paula Santos © Nelson Garrido

Below is a description by architect Paula Santos:

The house at Ovar, Portugal, is an exercise where we stretched to the limit a number of ideas and concepts for a long time already contained in other projects, which had never been put in place. It is also – and above all – a project which allows for thinking with other people about their own way of inhabiting a dwelling.
 
The large-scale project, covering 680m2, to be located on not very stable sandy soil allowed us to ponder the house as an object which develops in a continuum. The need to design the main programme of the house as a ground floor meant that the difference between spaces was implemented by means of variable heights in geometric forms: in respect of their importance and meaning, the most expressive areas such as the swimming pool and the painter’s studio or the body of the entrance from the street acquire more expressive and more elevated forms.
 
The idea for the object in concrete, a traditionally sculptable material, appears implicit in this concept, designing the elevations with level and sloping surfaces up to the coverage. The length of the corridor is used to distribute the desired functions and large areas, further creating clipping plan, which allow for a relation with landscape, with the various wooded areas to be constructed suggesting outdoor leisure.