House in Minami-azabu

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Shinkenchiku-sha

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates

Ground floor plan courtesy of architect

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates

Second floor plan courtesy of architect

The irregular-shaped site for this four-story residence is surrounded by small-scale residences and office buildings. To complicate an already an already dense situation, the site lays across two different land use zones. Architect Hitoshi Wakamatsu accepted these constraints and created a multi-faceted, rock-like, residence.

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Shinkenchiku-sha

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates

Third floor plan courtesy of architect

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates

Section courtesy of architect

Inside, each of the four stepped / sloped floors varies within the overall polygonal form. For example, the living / dining area on the third floor has a high ceiling. The large south-facing window makes the room feel expansive.

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Shinkenchiku-sha

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates

Fourth floor plan courtesy of architect

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Shinkenchiku-sha

JA+U : House in Minami-azabu by Hitoshi Wakamatsu Architect and Associates © Shinkenchiku-sha

A rough-cast concrete cantilevering spiral staircase connects the rooms on different levels. The glazed slits between the stepped floors also provide visual interaction between the rooms.