House in Funabashi

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Shinkenchiku-sha

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Nagaishi Architecture

Ground floor plan courtesy of architect

This house in Chiba Prefecture, designed by Tokyo-based Nagaishi Architecture, sits a 1.86 meters (6.1 feet) by 7.3 meters (24 feet) pedestal. The residents and neighbors (the clients’ parents) can enjoy picnics in the garden while sitting at table attached to the concrete base.

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Nagaishi Architecture

Section courtesy of architect

The central structural core extends all the way from below ground to the roof. It supports the cantilevering floor slabs, thus allowing for large horizontal windows in the exterior walls.

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Shinkenchiku-sha

The band of glazing on the second floor is situated at eye level so that the view is directed to the surroundings and the ground below. The ceiling height is kept low, since this floor contains a bedroom and children’s bedrooms.

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Shinkenchiku-sha

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Shinkenchiku-sha

The taller 3.68 meter-tall (12 feet-tall) living / dining room on the top floor receives generous natural light from a band of glazing running around the entire periphery, as well as a skylight. A balcony extends off the living space, shaded by a overhang.

JA+U : House in Funabashi by Nagaishi Architecture © Shinkenchiku-sha