Fire Station in Puurs

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

The 35 meters (115 feet) by 72 meters (236 feet) fire station is a home to about sixty firefighters for the city of Puurs, Belgium.

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Compagnie O Architects

Ground floor plan courtesy of architect

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Compagnie O Architects

Second floor plan courtesy of architect

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

The building is divided into three parts. Fire vehicle storage comprises approximately half of the area in the middle. Other rooms, such as offices, meeting rooms, and a locker room are situated on both sides of the garage. Vehicles can be seen from interior windows within some of these rooms.

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Compagnie O Architects

Section courtesy of architect

The firefighters train inside the rectangular tower which also is used for drying fire hoses.

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

The tower’s translucent skin glows at night. It’s a beacon, reassuring the city residents that they are safe, thanks to their vigilant local fire department.

JA+U : Fire Station in Puurs by Compagnie O Architects © Stijn Bollaert

Below is an excerpt of the project description by Compagnie O Architects:

The new fire station for the city of Puurs is built on a new plot next to the highway, emphasizing one of the key points in the design: speed.

A Fire station is the built reality of speed and efficiency, a heroic building standing tall in the surrounding chaos, forming a beacon for the city of Puurs.

This machine à travailler, home to around 60 firefighters, is designed to suit the high safety rules necessary to efficiently perform their tasks. Overview, cleanness and order drove the design to its built form.