Eneco Headquarters

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

Dutch energy company, Eneco’s 14-story triangular office building is located in Rotterdam.

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

The offices and other spaces are all arranged around a light-filled central atrium. An oak-clad espresso bar in its center provides buzz. The three staircases in the atrium, encourage employees to exercise their feet rather than use elevators. 

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

On the lower floors, the spaces are kept open for meeting and work spaces. 

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

Each meeting area is designated a matching color for the carpet and furniture.

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

Within the all-white interior, these islands of coordinated color invite spontaneity interactions and help break-up the monotony of office work.

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

Studio Rublek's light fixtures illuminate and impart character to the meeting areas.

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

In contrast to the rest of the office, the canteen has a dark terrazzo floor and dark Corian benches. The lack of color and light in this area focuses the spotlight on the food prepared by a team of in-house chefs.

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

A green wall on the third floor not only adds character, it also breathes a a little extra oxygen into the working environment.

JA+U : Eneco Headquarters by Hofman Dujardin Architects

Below is an excerpt of Hofman Dujardin Architects’ own description of their work:

“From the entrance, employees and visitors have a clear view of the centrally placed espresso bar – this is another island but one designed not so much with colour but with relaxing blonde oak floors and tables, making a warm and inviting destination. From there, they can gaze up through the light-filled atrium and around the ground floor, orienting themselves. Also from here they can take one of the three dramatic and inviting staircases to the first floor.

The ground floor meeting island has lush and vibrant red, purple, beige and orange carpets, equally colourful chairs and, as a calming contrast, subtle oak tables. To boost the design diversity further still, the beige carpets are furnished with white tables and chairs, and the entire experience is enhanced by lighting designed by Studio Rublek which brings out the rich hues and textures of the space.

Also on the ground floor is the restaurant. With a dark ceiling, a dark terrazzo floor and dark Corian benches, the only bright colour in this space is the food itself. Diners can watch the chefs creating delicious lunches and salads. For those who prefer a window seat for their lunch, there are clusters white tables and chairs on a bright white terrazzo floor adjacent to the black core of the restaurant. The brilliant whiteness reflects the maximum amount of daylight, making the restaurant full of natural light.

The openness of the first floor keeps employees in touch with the airy central atrium and the buzzing espresso bar down below. The meeting centre on this floor is designed with a variety of green tones that grace the lounges, informal meeting areas, transparent meeting rooms and working areas. Staircases extensions reach a service area that boasts a Corian reception desk, a library area and a reading table.

At least 2,100 employees who used to work in six different locations have been brought together to work in this one amazing building, reducing travel between old offices and the carbon footprint. Due to the 0.7 flex factor, it is calculated that the 2,100 employees are never present in the one office at one time, due to sickness, work travel or holidays, so only 1,500 working desks are provided to serve the flexible daily workforce, making the building highly efficient.

The design gives employees a wide choice of places to work and meet, which means a flexible working environment without being fixed to one working desk. This reduces the monotony of the office environment and maximises creativity and the potential for innovative thinking.

And, on top of everything else, there’s more oxygen to breathe to keep employees healthy and alert, courtesy of the fact that the green plant walls on the outside actually make their way inside at the third floor, bringing the natural world into the built world.”